Πρόεδρος - Τσούγκος Ηλίας

ΗΛΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΟΣ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ MD PhD
ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ,

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Τσούγκος Ηλίας είναι διευθυντής της ΣΤ’ Καρδιολογική Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (2/1/2020-Σήμερα), Επ.Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής σχολής του EUC και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Μεταβολισμού. Έχει επιτελέσει διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ENHC (15/1/2015-1/1/2020) και Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος του Κυανού Σταυρού (2013-2015). Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από την ίδια σχολή το 2010. Ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Δ. Κρεμαστινού, και έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας το 2008. Εξειδικεύτηκε και απέκτησε το Ελληνικό Δίπλωμα στις Νεότερες Τεχνικές των Υπερήχων Καρδιάς το 2009 ενώ στην συνέχεια εξειδικεύτηκε στην Καρδιακή Ανεπάρκεια στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ Καρδιολογική Κλινική Καθηγητής Ι. Νανάς).

Έχει εργασθεί στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος κατά τα έτη 2008-2014. Μεταξύ 2009 και 2014 εργάσθηκε στο Ιατρείο Καρδιακής Αποκατάστασης της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» ενώ από το 2015 έως το 2016 εργάσθηκε ως υπεύθυνος του ιατρείου απεικόνισης στην Καρδιακή ανεπάρκεια της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Το 2016 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ απο το 2015 έως σήμερα είναι ιδρυτής και Διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Επιπλέον δίδαξε επί 5 συναπτά έτη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “ Νοσηλευτική Καρδιολογία” που διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν».

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στην καρδιακή ανεπάρκεια, τις καρδιολογικές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο. Έχει δημοσιεύσει >20 άρθρα, εκ των οποίων 18 εργασίες σε διεθνή περιοδικά του PubMed. Έχει συμμετάσχει σε 54 ελεύθερες ανακοινώσεις σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Έχει λάβει επιχορηγήσεις για ερευνητικά πρωτόκολλα και προγράμματα. Είναι κύριος ερευνητής σε 5 πολυκεντρικές κλινικές μελέτες και μέλος συντονιστικών επιτροπών σε ερευνητικά προγράμματα.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής σε διεθνή περιοδικά και μέλος διεθνών και Ελληνικών επιστημονικών και συμβουλευτικών επιτροπών.

Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα στο ΕΚΠΑ αφορoύσεσε προπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής και ειδικευόμενους ιατρούς στην Καρδιολογία, και περιελάμβανε Σημειολογία, Νοσολογία, Παθολογία του κυκλοφορικού συστήματος και Καρδιολογία (2008-2013). Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δίδαξε Καρδιολογία σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.

Παράλληλα, έχει συμβάλει στη συγγραφή 14 κεφαλαίων σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά συγγράμματα και έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής, πρόεδρος ή σχολιαστής σε >100 διεθνή και ελληνικά συνέδρια.

Ο κ. Τσούγκος έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Κλινικής Καρδιολογίας του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας καθώς και Οικονομικός Σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Τέλος, ο κ. Τσούγκος έχει τιμηθεί με βραβεία από Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία όπου με υποτροφία διατέλεσε την μελέτη του γονιδίου της φωσφολαμβάνης στον Ελλαδικό χώρο σε ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια.