Γενικός Γραμματέας - Οικονομίδης Ιγνάτιος

Ιγνάτιος ΟικονομίδηςPhD,FESC, Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Διεύθυνση: B Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, ΑΤΤΙΚΟΝ Νοσοκομείο, Χαϊδάρι, Ρίμινι 1, ΤΚ 124 62

Ο Ιγνάτιος Οικονομίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αριστούχος της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης το 1983. Αποφοίτησε την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1989. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο 106 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκστρατείας στην ΕΛΔΥΚ στη Λευκωσία Κύπρου και την αγροτική υπηρεσία υπαίθρου στη Θερμή Λέσβου. Εξειδικεύτηκε στην Καρδιολογία στην Καρδιολογική Κλινική, στο Νοσοκομείο, Hammersmith, Ιmperial College, Λονδίνο (Καθηγητές C. Oackley A. Maseri P. Nihoyannopoylos) και ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στην Καρδιολογία στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Καθηγητής Π. Τούτουζας).

Ακολούθησε Mετεκπαίδευση στις νεότερες Ηχοκαρδιογραφικές Τεχνικές και στην Απεικόνιση των περιφερικών αγγείων στο Νοσοκομείο, Hammersmith, Ιmperial College, Λονδίνο.

Εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Καθηγητές Π. Τούτουζας, Χ Στεφανάδης) με βαθμό Άριστα και δημοσίευσή της στο έγκριτο περιοδικό «Circulation» Υπηρέτησε ως επιμελητής ΕΣΥ στην Καρδιολογία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και κατόπιν στη Θεραπευτική Κλινική στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα. Από το 2005 έως σήμερα εργάζεται στην Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» αρχικά ως Επιμελητής Α’, Διευθυντής Καρδιολογίας ΕΣΥ και μετέπειτα Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ στην ίδια Κλινική. Το 2020 εξελέγη Καθηγητής Καρδιολογίας πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ΕΚΠΑ.

Είναι υπεύθυνος του Εργαστήριου Προληπτικής Καρδιολογίας και Υπερηχοκαρδιογραφίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική. Από το 2010 δημιούργησε το πρώτο Διακλινικό Ιατρείο Καρδιομεταβολικών νοσημάτων, σε συνεργασία με την Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, για την αντιμετώπιση από κοινού με τη Καθηγήτρια Βάια Λαμπαδιάρη, ασθενών με καρδιομεταβολικά νοσήματα με έμφαση στο σακχαρώδη διαβήτη.

Απετέλεσε μέλος του πυρήνα της ομάδας εργασίας Yπερηχοκαρδιογραφιας της EKE και Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Απεικονιστικών τεχνικών του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Είναι Γραμματέας του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικής Εταιρείας Ψηφιακής Ιατρικής και του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας.

Είναι μέλος σε πολλές διεθνείς Επιστημονικές εταιρείες, όπως μέλος του πυρήνα της Ομάδας Εργασίας της Αορτής και Περιφερικών Αγγείων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της ομάδας μελέτης Βαλβιδοπαθειών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας (HFA). Είναι υπεύθυνος Εκπαίδευσης των Φοιτητών Ιατρικής στο μάθημα της Καρδιολογίας στην Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Μέλος της διατμηματικής επιτροπής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Εργαστηριακή και Κλινική Νοσηλευτική Καρδιολογία” και Επιβλέπων σε πολλαπλές Διδακτορικές Διατριβές στο ΕΚΠΑ. Είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις νεότερες Υπερηχοκαρδιογραφικές τεχνικές στην Ελλάδα και για την Πιστοποίηση στη Διαθωρακική και Διοισοφάγεια Υπερηχοκαρδιογραφία στην «Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιαγγειακής απεικόνισης» (EACVI.) Το εργαστήριο Υπερηχοκαρδιογραφίας στη Β’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, στο οποίο προΐσταται, είναι αναγνωρισμένο Εκπαιδευτικό κέντρο στη Υπερηχοκαρδιογραφία.

Το ερευνητικό έργο της επιστημονικής του ομάδας επικεντρώνεται στη μελέτη των φλεγμονωδών παραγόντων και κυτοκινών στη στεφανιαία νόσο, στην εκτίμηση της λειτουργίας της αριστερής κοιλίας, της στεφανιαίας εφεδρείας ροής, της μυοκαρδιακής εφεδρείας, της ενδοθηλιακής λειτουργίας και της αρτηριακής σκληρίας καθώς και στην επίδραση φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην καρδιαγγειακή λειτουργία σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα και καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον ασχολείται ενεργά με τη προώθηση της διακοπής καπνίσματος και την επίδραση των νεότερων καπνικών προϊόντων στο καρδιαγγειακό σύστημα στο ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, το οποίο διευθύνει με τους συνεργάτες του στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν. « Αττικόν». Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας SCHORE, που στοχεύει στην ενημέρωση και εφαρμογή παρεμβάσεων για την διακοπή καπνίσματος.

Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 250 Δημοσιεύσεις σε έγκριτα ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Έχει λάβει άνω των 40 Βραβείων για την ερευνητικό του έργο και χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του προγράμματος «Ερευνώ και Καινοτομώ». Συμμετέχει με την ερευνητική του ομάδα από το Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας και Υπερηχοκαρδιογραφίας στο κέντρο Αριστείας Βιοδραστικών Φυσικών Προϊόντων του ΕΚΠΑ, ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή κεφαλαίων σε πολλά επιστημονικά συγγράμματα.