Ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία το πρώτο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Μεταβολισμού

Ολοκληρώθηκε σήμερα με μεγάλη επιτυχία το πρώτο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας και Μεταβολισμού.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους εξαίρετους και εκλεκτούς συναδέλφους Ιατρούς οι οποίοι συμμετείχαν και συνέβαλαν σημαντικά στην επιμόρφωση όλων μας σε ότι αφορά τα καρδιολογικά και μεταβολικά περιστατικά.

Διατροφή

Οι κύριοι άξονες της υγιεινοδιαιτητικής αγωγής περιλαμβάνουν:

1. ελάττωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπών.

Λίπη που περιέχονται στο κόκκινο κρέας, τα τυριά, το βούτυρο, το πλήρες γάλα και το γιαούρτι ονομάζονται κορεσμένα λίπη. Έτσι θα πρέπει να περιορισθεί η κατανάλωση των τροφών αυτών π.χ. κόκκινο κρέας μόνο μια φορά την εβδομάδα,. γάλα με 1.5% λιπαρά κτλ.

Παχυσαρκία και καρδιά

Παχυσαρκία είναι η υπέρμετρη και παθολογική αύξηση της ποσότητας του σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα και ορίζεται ως η αύξηση του BMI (Body Mass Index) πάνω από 35.

Η παχυσαρκία έχει ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους και σήμερα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες.

Η παχυσαρκία κατά κανόνα οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από τις τροφές, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και κατανάλωσης θερμίδων.

Διακοπή καπνίσματος

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι καπνιστές. Στην Ελλάδα η αναλογία είναι ακόμη χειρότερη, αφού 1 στους 2 καπνίζει.

Το κάπνισμα προκαλεί 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και 550 χιλιάδες θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα είναι περισσότεροι από το σύνολο των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, αλκοόλ, ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.

Κάπνισμα και Στεφανιαία Νόσος

Το κάπνισμα συνδέεται δοσολογικά με την αρτηριοσκλήρωση. Προκαλεί δηλαδή στένωση των αγγείων και προάγει την παραγωγή χοληστερόλης συμβάλλοντας στην εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου.

Ο κίνδυνος προσβολής από στεφανιαία νόσο είναι 2-3 φορές υψηλότερος για τους καπνιστές από ότι για τους μη καπνιστές. Βέβαια ο κίνδυνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ποσότητα των τσιγάρων.